Bezienswaardigheden in Alicante

Als je Alicante bezoekt dan zul je heerlijk genieten van de relaxte sfeer die in de stad heerst. Je kunt hier flaneren over de wandelboulevards, chillen op het strand of als je ervan houdt urenlang winkelen. De stad beschikt daarnaast ook nog over een aantal fraaie stranden waar je je op zomerse dagen uitstekend kunt vermaken. Er is echter meer te zien en te doen in Alicante. Op deze pagina hebben we de bezienswaardigheden en musea verzameld die wij de moeite van het vermelden waard zijn. Als je dit lijstje afwerkt dan heb je de belangrijkste highlights van Alicante wel gezien.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Alicante bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Alicante.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Alicante
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Alicante via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Alicante via TiqetsAlicante Museum of Contemporary Art

Aan de Plaza Santa María bevindt zich het MACA ‘Museo de Arte Contemporáneo de Alicante’. Het museum voor hedendaagse kunst werd opgericht in 1977, maar opende na een grondige renovatie in 2011 opnieuw de deuren. Het oudste deel van het gebouw bestaat uit ‘Casa de La Asegurada’, het oudste burgerlijke gebouw van de stad. Inmiddels is het gebouw behoorlijk uitgebreid en gemoderniseerd. Tegenwoordig is het MACA in het bezit van een uitermate fraaie collectie moderne kunst die uit zo’n achthonderd stukken bestaat. Deze zijn onderverdeeld in drie collecties. De eerste collectie wordt aangeduid als de Twentieth Century Art Collection. Het tweede deel van de collectie noemt men Juana French Collection. En het derde deel staat bekend als Eusebio Sempere Collection.

Meer info over het Alicante Museum of Contemporary Art

Castillo de Santa Bárbara

Direct aan de kust van Alicante ligt het prachtige kasteel ‘Castillo de Santa Bárbara’. Het steekt hier ruim honderd-zes-en-zestig meter boven de zeespiegel uit, omdat het gebouwd is op de Benacantil berg wat vroeger de Arabische naam ‘Banu-lQatil droeg. De oudste delen van het kasteel dateren uit de negende eeuw. Tegenwoordig is ‘Castillo de Santa Bárbara’ voor iedereen toegankelijk. Je kunt er onder andere het museum over de stad Alicante bezoeken ‘Museo de la ciudad de Alicante’. Er wordt aandacht besteed aan de verhalen van personen uit de geschiedenis, de Spaanse successie-oorlog, interactieve onderdelen over beroepen uit het verleden en rondleidingen die je onder andere naar de kerkers van het kasteel leiden.

Meer info over het Castillo de Santa Bárbara

Castillo de Santa Bárbara

Cuevas de Canelobre

Even buiten de stad op ongeveer een half uurtje rijden, kun je de indrukwekkende grotten van Canelobre bewonderen. De ‘Cuevas de Canelobre liggen vlakbij de plaats Busot, op de noordelijke helling van de berg Cabeco D’Or. Men vermoed dat de kalkstenen rotsen al zo’n honderd-vijf-en-veertig jaar oud zijn. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw is mogelijk om deze grotten van binnen te bewonderen. Middels de route van een vijfenveertig meter lange tunnel kom je langs bizar gevormde en indrukwekkend uitgelichte formaties stalagmieten en stalactieten. De temperatuur in de grot is zeker tijdens de soms erg warme zomerdagen een waar genot.

Playa del Postiguet

Het ruim negenhonderd meter lange zandstrand Playa del Postiguet van Alicante is met name tijdens de zomermaanden immens populair. In de zomer genieten hier dagelijks duizenden bezoekers van het heerlijke klimaat, de aangename zee en het fijne en schone zand strand. Op het strand van Playa del Postiguet zijn leuke speelgelegenheden voor de kinderen te vinden. Een mooie wandelpromenade en sfeervolle restaurants en bars. Je hebt er tevens de mogelijkheid om ligbedden en parasols te huren.

Playa del Postiguet

Basilica de Santa Maria

De veertiende eeuwse ‘Básílica de Santa Maria’ van Alicante is een prachtige verschijning. Deze oudste kerk van de stad is gevestigd in het historische centrum. Het werd destijds gebouwd op de resten van een oude moskee. Tegenwoordig is daar niets meer van te zien. De gotische en barokke stijl van de ‘Básílica de Santa Maria’ uit zich met fraaie details in klassiek lijstwerk, de rijkelijk gedecoreerde entree, een uitbundig altaarstuk en de vele bogen en gewelven.

Meer info over de Basilica de Santa Maria

Basilica de Santa Maria

Archaeological Museum of Alicante

Het schitterende gebouw aan de Plaza Dr. Gómez Ulla doet je denken aan een paleis. Het betreft hier echter een voormalig ziekenhuis wat tegenwoordig in gebruik is als het archeologische museum MARQ. ‘Museo Arqueológico provincial de Alicante’ opende omstreeks in 1932 de deuren voor het publiek. Sindsdien kan men hier allerlei detail uit het verleden onderzoeken en bestuderen. Je wandelt als het ware door de geschiedenis, waarbij je begint bij de prehistorie, de Iberische cultuur, de Romeinse cultuur, gevolgd door de middeleeuwen en eindigt in de tegenwoordige tijd.

Meer info over het Archaeological Museum

Paseíto Ramiro

Tussen de historische bezienswaardigheden van de stad Alicante bevinden zich ook nog delen van de oude verdedigingsmuren die tegenwoordig bekend staat als Paseíto Ramiro. Een herkenbaar onderdeel hiervan is gelegen tussen de straten Calle Jorge Juan en Calle Juan Bautista Lafora. Dit plein draagt dan ook de naam ‘Plaza Paseíto Ramiro’. De Paseo Ramiro, zoals het ook wel wordt genoemd, werd in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd.

Paseíto Ramiro

De haven van Alicante

Al vanaf het moment dat Iberische kolonisten zich vestigden in wat wij tegenwoordig Alicante noemen, was er al het begin van een haven. Er ontstond destijds al een soort van industrieterrein in dit gebied. In de achtste eeuw had ‘Puerto de Alicante’ een reputatie opgebouwd met het bouwen van schepen en was het een plek waar druk handel werd gedreven. Echte welvaart kwam ongeveer tijdens het einde van de vijftiende eeuw. De historische ontwikkeling van de haven van Alicante is vrij lang in ieder geval.

Tegenwoordig wordt er nog altijd druk handel gedreven, maar is er ook ruimte voor plezier. Het recreatiegebied in de haven heeft ruimte voor meer dan tweeduizend jachten en regelmatig meert er ook een cruiseschip aan. Festiviteiten zoals de Volco Ocean Race zullen de haven en de stad geen windeieren leggen. Er is zelfs een museum gewijd aan deze populaire race. Deze bevindt zich eveneens in de haven. Aan de Avenida Conde de Vallellano kun je heerlijk wandelen langs de haven van Alicante. In de haven zelf zijn veel goede en gezellige restaurants te vinden.

De haven van Alicante

Gravina Museum of Fine Arts

In het voormalige achttiende eeuws paleis ‘Palacio del Conde de Lumiares’ is tegenwoordig een kunstmuseum gevestigd. Dit vier verdiepingen tellende MUBAG museum, laat je uiteenlopende werken zien die afkomstig zijn uit de zestiende tot en met de twintigste eeuw. Bekende namen die je in het Gravina Museum of Fine Arts tegen kunt komen zijn: Lorenzo Casanova Ruiz, Fillol Antonio, Vicente Poveda y Juan en Emilio Isabel Varela.

Plaza de los Luceros

Eén van de mooiste pleinen in Alicante is zonder twijfel Plaza de los Luceros. Het centrale punt van Plaza de los Luceros wordt gekenmerkt met een prachtig fontein. Dit fontein ‘Fuente de Levante’ werd ontworpen door de Spaanse beeldhouwer Daniel Martinez Bañuls. Elk jaar worden hier op de Plaza de los Luceros de laatste minuten van het jaar afgeteld en gaat men feestelijk het nieuwe jaar in. Voorgaande namen van dit plein waren: Plaça de la Independència, Plaza de España, Plaça de Catalunya en nu vandaag Plaza de los Luceros.

Paseo de la Explanada

Het meest gezellige en populaire deel van de stad Alicante ligt aan de haven rondom Paseo de la Explanada. Deze heerlijke boulevard is een uitermate geschikt wandelgebied, waar je met name tijdens de avonduren heerlijk kunt snuffelen tussen de marktkramen die er permanent zijn opgesteld. De Paseo de la Explanada loopt vanaf de Puerta del Mar naar Canalejas Park. Overdag zie je aan de Paseo de la Explanada vaak wat mensen die de schaduw van de veel aanwezige palmbomen opzoeken.

Meer info over de Paseo de la Explanada

Paseo de la Explanada