Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Alicante op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Alicante vind je terug op de vele Alicante en Costa Blanca sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Alicante of de Costa Blanca kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
COVID-19 regels voor Alicante (en de rest van Spanje)
De coronapandemie zorgt ervoor dat je voor het reizen naar Alicante en tijdens je vakantie in Spanje te maken krijgt met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen er inreisbeperkingen gelden.
✅ Bekijk de actuele coronamaatregelen voor Spanje
Alarmnummer
In geval van nood bel je in Alicante net als in Nederland 112. Dit nummer kan je doorschakelen naar politie, brandweer en/of medische hulpdienst. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst. Behalve Spaans wordt er ook Engels gesproken. Wil je rechtstreeks met de politie bellen dan kun je via 091 de Policia Nacional bellen (stedelijke politie).
Drinkwater
Hoewel er geen direct gevaar voor de gezondheid is, kun je het leidingwater in Alicante als drinkwater beter vermijden als het aankomt op smaak. Het kraanwater kan bijsmaak hebben van chloor. Ook voor het zetten van koffie en thee is het gebruik van leidingwater niet aan te raden. Niet alleen vanwege de smaak, ook vanwege de redelijk hoge concentraties aan kalk die in het water voor kunnen komen.
De supermarkten bieden een groot assortiment aan mineraalwater in flessen. De prijzen per liter liggen, zeker als je gebruik maakt van de grote vijfliter-flessen, aanzienlijk lager dan wat je in een Nederlandse supermarkt betaalt voor een fles of pak water. Tandenpoetsen kun je gewoon met kraanwater doen. Dat verschil merk je door de smaak van de tandpasta toch niet.
Douane
In principe is er vrij vervoer van goederen binnen de Europese Unie. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld 90 liter wijn, 10 liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden. In Spanje is men niet zo liberaal op het gebied van drugs als in Nederland.
Elektriciteit
Je hoeft geen reisstekker of adapter mee te zeulen als je op vakantie naar Alicante gaat. In Alicante (en de rest van Spanje) gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland en België. Het voltage is ook hetzelfde.
Excursies en tickets regelen
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Alicante bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Alicante.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Alicante
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Alicante via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Alicante via Tiqets
Feestdagen
Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden in Alicante. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren
Fooien
Het personeel dat in Alicante werkzaam is in de horeca of het toerisme is eraan gewend om fooien te krijgen. Wat dat betreft is Alicante geen uitzondering op andere bestemmingen in Spanje. Het standaard loon van de mensen die je bedienen, je kamer schoonmaken of je als gids rondleiden is vrij laag en de fooien vormen een welkome aanvulling op het loon. Reken je een of meerdere drankjes af? Rond dan af naar boven. Betaal je een restaurantrekening? Tel dan vijf tot maximaal tien procent op bij het totaalbedrag. Kamermeisjes (of jongens) betaal je een tot twee euro per dag. Over het algemeen geldt dat het bedrag hoger is naarmate de kamer (of suite) groter is of het hotel luxueuzer is.
Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi. Neem ook hier zo’n 5 tot 10 procent als maatstaf. Gidsen betaal je meestal per gezelschap. Ben je met z’n vieren, dan betaalt één persoon de fooi namens alle vier de deelnemers. Houd hierbij een tot twee euro per persoon aan. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de inhoud en de duur van het programma. De kwaliteit van de gids (en de chauffeur) mag je natuurlijk in je waardering mee laten wegen. Het is overigens nooit verplicht om een fooi te geven, laten we daar wel duidelijk over zijn.
Geld
Een vakantie in Alicante betekent al sinds 1-1-2002 dat je geen geld meer hoeft te wisselen of om hoeft te rekenen. Je betaalt ook in Alicante gewoon met de euro. De tijd dat je Spaanse peseta’s mee moest nemen ligt daarmee inmiddels ver achter ons. Gelukkig hoef je ook niet voor grote bedragen aan contant geld mee te nemen. In Alicante vind je immers voldoende geldautomaten waarbij je met een Nederlandse bankpas geld kunt opnemen. Ook kun je bij vrij veel winkels met je Nederlandse pinpas betalen. Lang leve Maestro!
Een creditcard is handig om borg mee te staan bij je hotel, appartement of autoverhuurder. Daarnaast kun je met de gangbare creditcards vaak ook betalen bij hotels, in restaurants en in redelijk wat winkels. Soms wordt er wel een minimumbedrag gehanteerd om met een creditcard te betalen. Dit vanwege de relatief hoge transactiekosten die een winkelier anders betaalt ten opzichte van de omzet.
Gezondheid
In en rondom Alicante is voldoende medische zorg te vinden in de vorm van ziekenhuizen, artsen, tandartsen en apotheken. Er zijn ook artsen die Engels en soms zelfs Nederlands spreken. Zorg er wel voor dat je je verzekeringspas bij je hebt om aan te tonen dat je een zorgverzekering in Nederland hebt.
Let in Alicante op voor de hitte. In de zomer wordt die regelmatig onderschat met uitdroging en soms zelfs een zonnesteek als gevolg. Ook de zonkracht is hoog in de zomer. Wie zich daar onvoldoende tegen beschermt die loopt risico op direct schade (verbranding) en op de lange termijn op huidkanker.
Insecten
In Alicante komen allerlei soorten insecten voor. Het voordeel van een stad is dat de aantallen vaak kleiner zijn dan buiten de stad. Een groot deel van deze kleine beestjes zijn ook in Nederland geen onbekende gasten. Denk hierbij aan muggen, wespen, spinnen, torretjes, vliegen en mieren. Kakkerlakken komen in Alicante wat gemakkelijker voor dan in Nederland, maar de kans dat je er eentje in het echt spot is niet zo groot. Wespen laten zich in de zomer vaak wat eerder zien dan in Nederland. Vroeg in juli worden vaak de eerste wespen al gespot. Naarmate de maand vordert laten ze zich wat vaker zien. Wie de wespen met rust laat die heeft weinig kans om gestoken te worden. Muggen laten zich vanaf zonsondergang horen. Hun irritante gezoem is helaas niet het enige waarmee ze hun aanwezigheid laten merken.
Internet
Wie met een Nederlands mobiel abonnement in Alicante online gaat die kan zijn/haar databundel daarvoor gebruiken. Soms zit er wel een beperking op. Informeer daarvoor bij je provider om te kijken hoe dat binnen jouw contract zit. Naast mobiel internet kun je ook van verschillende wifi-netwerken gebruik maken. Restaurants, hotels en bars bieden vaak gratis internet aan hun klanten aan.
Kleding
Spanjaarden vinden juiste kleding en omgangsvormen belangrijk. Dat betekent dat je badkleding draagt op het strand (of aan het zwembad) en dat je verder voldoende gekleed in de stad loopt. Dat betekent dat het bovenlijf in ieder geval bedekt is en dat je niet in een bikinibroekje of zwembroek rondloopt.
Reisdocumenten
Officieel heb je geen paspoort of ID-kaart te gebruiken om naar Alicante te reizen. Het Schengen-verdrag zorgt ervoor dat er in principe vrij gereisd moet kunnen worden tussen Nederland en Spanje. In de praktijk kun je het beste wel een geldig paspoort of een ID-kaart meenemen. Zo kunnen er vanwege terroristische dreiging tijdelijk grenscontroles ingesteld worden en moet je je ook vaak kunnen legitimeren bij het aan boord gaan van het vliegtuig, bij het inchecken van een hotel en op verzoek moet je je ook kunnen legitimeren op straat in Spanje.
Roken
In Spanje geldt er een vrij streng rookbeleid. Roken is verboden in afgesloten ruimtes. In bars, restaurants en discotheken mag niet gerookt worden. Ook zijn er geen speciale rookruimtes, want die zijn wettelijk niet toegestaan. Het rookverbod wordt in Spanje vrij streng nageleefd. Op terrassen mag nog wel gerookt worden. Voor sigaretten en shag betaal je nog wel aanzienlijk lagere prijzen dan in Nederland.
Reisdocumenten
Officieel heb je geen paspoort of ID-kaart te gebruiken om naar Alicante te reizen. Het Schengen-verdrag zorgt ervoor dat er in principe vrij gereisd moet kunnen worden tussen Nederland en Spanje. In de praktijk kun je het beste wel een geldig paspoort of een ID-kaart meenemen. Zo kunnen er vanwege terroristische dreiging tijdelijk grenscontroles ingesteld worden en moet je je ook vaak kunnen legitimeren bij het aan boord gaan van het vliegtuig, bij het inchecken van een hotel en op verzoek moet je je ook kunnen legitimeren op straat in Spanje.
Taal
In Alicante wordt er zowel Spaans (Castiliaans) als Valenciaans (variant op Catalaans) gesproken. Sta er dus niet van te kijken als je verschillende schrijfwijzen ziet voor bijvoorbeeld bier. In het Spaans schrijf je ‘cerveza’ en in het Valenciaans ‘cervesa’.
Wie geen Spaans spreekt die kan zich op verschillende plekken, maar zeker niet overal in Alicante, ook redden met Engels. Het kan echter geen kwaad om wat woordjes Spaans te spreken.
Tijdsverschil
Alicante ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze dezelfde periodes voor wintertijd en zomertijd. Daarom is er nooit tijdsverschil tussen Alicante en Nederland/België. Wie naar Alicante reist hoeft dus niet voor een jetlag te vrezen.
Veiligheid
In een toeristische stad als Alicante gelden de gebruikelijke veiligheidsrisico’s. Waar toeristen met hun geld en waardevolle spullen verblijven, daar komen altijd wel dieven op af die het een en ander zich ongeoorloofd toe willen eigenen. Ze slaan toe als zakkenrollers, stelen onbeheerde spullen op het strand of langs het zwembad of breken in in auto’s, hotelkamers of appartementen. Laat daarom nooit dure spullen onbeheerd achter, ook niet in je hotelkamer. Gebruik kluisjes als dat mogelijk is. Let op met je (hand)tas op straat en wees je ervan bewust dat kontzakken ideale doelwitten zijn van zakkenrollers.
Mocht je toch het slachtoffer worden van diefstal vergeet dan niet om aangifte te doen. Hoewel de pakkans klein is heb je wel een aangifterapport van de politie nodig om eventueel schade te kunnen claimen bij je reisverzekering.