Vervoer in Alicante

Alicante is in principe compact genoeg om grotendeels te voet te verkennen. Binnen de stad heb is een andere vorm van vervoer niet direct noodzakelijk. Wel kan het aangenaam zijn om grotere stukken bijvoorbeeld met de bus af te leggen of om de stad te verkennen door middel van een fiets, een segway of een toeristenbus. Wie met de auto naar Alicante gereisd is die heeft natuurlijk zijn of haar eigen auto ter beschikking. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog mogelijkheden om een auto te huren. Hierdoor heb je niet alleen je eigen vervoersmiddel ter beschikking binnen Alicante, maar heb je ook alle vrijheid om er op uit te trekken. Hierdoor kun je andere plaatsen en bezienswaardigheden buiten Alicante bezoeken.Met de eigen auto

Een klein deel van de Nederlandse toeristen reist met de eigen auto naar Alicante. De afstand over de weg bedraagt vanuit Utrecht iets meer dan tweeduizend kilometer. Daar doe je al snel twee dagen over om te rijden. Zeker in het hoogseizoen wordt er vaak voor gekozen om de rit over drie dagen uit te smeren. De totale reistijd bedraagt exclusief vertragingen en stops ongeveer twintig uur. Met de nodige verkeersdrukte kom je al snel uit op 22 tot 26 uur. In de weekeinden in de zomer kan dit nog verder oplopen.

Als je met de eigen auto naar Alicante reist dan moet je er op rekenen dat je bij redelijk wat accommodaties, zeker als ze in het centrum liggen, moet betalen om de auto te parkeren. Ook wel handig om te weten dat veel parkeerplekken in Alicante niet rekenen op grote auto’s (SUV’s en grotere auto’s zoals een Audi A6, BMW 5-serie of Mercedes E-klasse (of groter).

Vanwege de vrij lange reistijd en de bijbehorende reiskosten kiezen de meeste mensen ervoor om met het vliegtuig naar Alicante te reizen. Vanuit Nederland vlieg je immers binnen zo’n 2,5 uur naar het internationale vliegveld van Alicante.

Met de eigen auto

Huurauto

Als je per vliegtuig naar Alicante reist dan kun je natuurlijk ook ter plaatse een auto huren. Veel toeristen die een vakantie aan de Costa Blanca vieren, boeken een huurauto in Alicante om daarmee naar hun vakantieadres te reizen. De luchthaven van Alicante is niet voor niets één van de grootste plekken in Spanje wat betreft het verhuren van auto’s. Dat komt vooral omdat deze luchthaven de toegangspoort is voor een groot deel van de populaire Costa Blanca.

Je kunt kiezen uit een groot aantal autoverhuurders. Een deel daarvan heeft balies en ophaalpunten op de luchthaven terwijl andere verhuurbedrijven buiten het vliegveld gevestigd zijn. Dat zijn vaak de kleinere lokale verhuurders terwijl de grote internationale autoverhuurders vooral vanaf de terminal opereren. Op het moment dat je gaat zoeken naar een huurauto dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De prijzen en voorwaarden kunnen flink uiteenlopen. Pas vooral op met extra kosten die kunnen verschijnen op het moment dat je je huurauto op gaat halen. Zo hebben wij zelf flink negatieve ervaringen gehad met Gold Cars. Ons hele verhaal over Gold Cars lees je hier.

Sindsdien huren wij onze auto’s in Europa meestal bij Sunny Cars. Dit bedrijf werkt samen met bedrijven die over het algemeen een goede reputatie hebben. Dat betekent geen verplichte afname van een volle tank brandstof, geen rare verzekeringsvoorwaarden en geen verborgen toeslagen.
Bekijk de huurauto’s via Sunny Cars in Alicante

Vervelende verrassing: Hoogseizoenpech alle huurauto's weg

Openbaar vervoer

Als je wilt dan kun je gebruik maken van verschillende vormen van openbaar vervoer in Alicante. Denk hierbij aan de tram die niet alleen door Alicante rijdt, maar ook plaatsen rondom de stad met Alicante verbindt zoals La Vila Joiosa, Benidorm en met een overstap in Benidorm zelfs de noordelijke badplaatsen Altea, Calp en Dénia. Tickets binnen 1 zone (centrum Alicante) zijn erg goedkoop. Naarmate je meer zones doorkruist, ga je meer betalen. Er zijn ook meerrittenkaarten te koop zodat je uiteindelijk een flinke korting op de normale tarieven kunt krijgen. Behalve de tram rijden er ook stadsbussen. De meeste bussen rijden vanaf de vroege ochtend tot de late avond. Sommige buslijnen rijden tot diep in de nacht door. Losse kaartjes voor de bus koop je bij de chauffeur. Probeer zoveel mogelijk om gepast te betalen. Het centrale busstation verbindt Alicante met andere plaatsen in de provincie, aar ook met grotere steden elders in Spanje en je kunt zelfs naar Marokko rijden met de bus vanaf Alicante.

Het adres van het busstation is:
Estación de Autobuses de Alicante
Muelle de Poniente SN ( Av. de Loring)
Alicante 03003

Openbaar vervoer

Taxi

In Alicante zie je volop taxi’s rijden. Je kunt een beschikbare taxi (groen licht op het dak) aanhouden op straat. Ook staan er vrijwel altijd taxi’s te wachten op taxistandplaatsen die je bijvoorbeeld vind bij het RENFE treinstation, het centrale busstation, de luchthaven en de Explanada de España. Binnen de stad rijden de taxi’s op de taximeter. De kosten voor een taxirit liggen gemiddeld lager dan wat je in Nederland kwijt bent. Voor taxiritten naar steden en dorpen buiten Alicante worden er normaal gesproken vaste tarieven gehanteerd.

Taxi

Toeristenbus

Sinds 2007 heeft Alicante een eigen toeristenbus die onder de naam Turibús opereert. Deze bus rijdt volgens het zogenaamde hop-on-hop-off principe. Dat betekent dat je tijdens de geldigheid van je ticket onbeperkt in- en uit kunt stappen. De bus begint om 10:00 uur met rijden en rijdt met een frequentie van 60 minuten door de stad. In totaal worden er tien verschillende stops aangedaan waaronder de cruisehaven, de centrale markt, het Santa Barbara kasteel en het Plaza Puerto del Mar. Tijdens de rit krijg je door middel van een audioguide informatie over wat je onderweg ziet en over de stad Alicante. Deze audiogids wordt in meerdere talen aangeboden zoals Engels, Valenciaans en Spaans. Nederlands is hierbij geen optie.

De laatste rit is om 18:00 uur en tussen 13 en 16 uur wordt er volgens goed Spaans gebruik ook door de buschauffeur siësta gehouden.Segway tours

Zoals in zoveel steden kun je ook in Alicante een segway tour doen. Deze worden veelal uitgevoerd in het Engels of in het Spaans als je dat liever hebt. Er wordt meestal met vrij kleine groepen gewerkt om ervoor te zorgen dat de groep goed bij elkaar blijft en je alles meekrijgt wat de gids onderweg allemaal te vertellen heeft. Een gemiddelde segway tour duurt anderhalf uur. De huur van de segway en een helm is inbegrepen in de prijs. Naast de dagtour met de segway kun je ook een speciale sunset segway tour doen waarbij je tijdens de rondrit geniet van een fraaie zonsondergang als het weer mee wil werken (en dat is in Alicante vaak wel het geval).

Segway tours